Grillos över Umeå...


Trevlig valborg alla! Själv blir det otroligt lugnt. Blev en mycket svettigt och skönt pass på gymmet och om en stund kommer Elli förbi för ett häng. Mamma kommer upp ikväll. Ska spendera hela lång helgen tillsammans. Kommer självklart bli en hel del mat. Bla så har vi ett bord bokat på Tapas på fredag. Blir min tredje gång där. Kommer en recension senare.
image28
Hoppas hela helgen kommer leverera detta underbara väder. För er som tänker grilla under helgen så kommer här en favorit från mig.
Köp jätteräkor med skal (helst ekologiska)
Tina dom i kylskåp.
Blanda en marinad bestående av:
Sweet chilisås
Pressad vitlök
Massor med pressad lime jucie samt rivet skal (skrubba limen noga innan)
Salt & Svartpeppar
När med räkorna och låt dom stå och dra, ju längre desto bättre!

Trä räkorna på grillspett och grilla dom ca 2 min på varje sida.

Vansinnigt gott!!!

Strålande sol...

image27
weii. vilket väder! sol OCH varmt! fullt upp idag. tvättat, skrivit projekt, pysslat, banken, lunch med Elli på Rost. Blev en färskosttallrik, den vegetariska. Min absoluta favorit! Systemet för att köpa en god flaska vitt som jag och mamma kan dela på imorgon. förhoppningsvis på balkongen. Frestelsen var stor att köpa en mjukglass men jag höll mig och åt 1 avokado med hummus istället. mums

 Nu ska jag byta om och gå till gymmet. Ser ändå ut som att kvällen kan ha något att erbjuda innan jag hämtar upp mamma på busstationen.





Valborgsfrukost...


Jag uppskattar verkligen tidiga mornar när dom är frivilliga. Ledig idag men hade som sagt tvättid från sju. Pigg och känner på mig att det kommer bli en bra dag. Har varit sugen på hummus ända sedan i fredags då jag och Elli hade dippa-grönsaker-kväll. Så i morse blev det en ny sats, sjukt gott!
Mitt recept:
1 Burk kikärtor (gärna ekologiska)
½ msk citronjuice
Vitlök
Vatten
Salt
Svartpeppar
Persillade(blandning av persilja och vitlök)
Curry
Cayennepeppar
Spiskummin
Gurkmeja
Ingefära

Skölj kikärtorna väl. Hacka i vitlök efter smak. Pressa i 1 msk citron och ha i alla kryddor efter egen smak. Mixa med stavmixer. För att få en bra konsistens använder jag vatten ist för olja. Klart! Vilka kryddor man har i och hur mycket bestämmer man själv.

Detta serverades i morse tillsammans med två ägg, kalkonskivor och en kopp kaffe med minimjölk.

A piece of cake...

image26image25Hihi... GLAD! har stått och hållt i Leilas nya kokbok A piece of cake 2 ggr nu i bokaffären. Men kokböcker är dyrt! Kikade därför in på cdon för att jämföra priset där. 99 KR!!! Det är helt galet billigt. Nu är den på väg hem till mig. Weii. Typiskt att det är långhelg.

Ett övrigt boktips är Busters öron skriven av Maria Ernestam. Mycket överraskad. Den får 4,5 kakor för den är full i hemligheter och innehåller både kärlek och tragedi. 

Sommarporslin...

image24
Älskar verklingen porslin. Porslin måste väl ändå vara något man inte kan få för mycket av? Porslin går ju i stort sätt aldrig ur tiden plus att det är något man använder. Tycker verkligen om nya serien från Boda Nova. Skulle vilja ha stora skålen, karaffen och glasen på fot. Perfekt att ge i present! Brukar ha ok priser också...


Vad stoppar man i sig, egentligen?


När jag handlar försöker jag alltid läsa på innehållsförteckningen om jag är osäker på någon produkt. Köper man kokt skivad skinka får man oftast bara 80 % skinka. Resten är vatten, koksalt, en massa E:n osv. Också viktigt att jämföra kg priser. Skulle köpa kalkon-skivor idag. Jämförde ett billigt och ett dyrare märke. Visade sig att det billiga märken var både hälften så dyrt och innehöll 10 % mer kalkonkött. Ändå funderar jag vart hunden ligger begraven?

Dags för middag. Internetbanken är mongo. Sur. Sedan blir det ett pass på gymmet.

Sushi-kväll!

image22
För några veckor sedan hade jag och flickorna  (okej, 2 pojkvänner var också med) sushi-kväll, den andra tillsammans. Mycket lyckat! Sushi är en rolig sak att tillverka tillsammans plus att det är så otroligt gott!
Mina tips för en lyckad sushi-kväll för nybörjare är. Gå in på t.ex. http://www.tasteline.com/, där har dom många bra tips plus att du får en kännedom om vad som behöver inhandlas.


Köp fisk som redan är "tillagad" som t.ex. rökt och gravad lax

Köp det DU tycker image23om: räkor, kräftstjärtar, crabstick osv.

Det är super gott att ha Philadelphiaost på sushin

Grönsaker måste man ha, t.ex. gurka, avokado, tunna skivor morot

Låt sushin vara en del av en buffé och servera bröd, matiga sallader, goda röror och dessert till så behöver du inte göra så mycket sushi
Fisk och skaldjur som ev. blir över, servera dom på ett separat fa


Det negativa med våren...


image19
Känner mig lite halv neg idag. Tråkig föreläsning om elektromagnetiska fält vilket absolut inte är min grej! Hem och äta matlåda. Ganska kallt och mulet ute. Martin åker till Norge idag. Tvättid imorgon kl. 7.00. Går segt med mitt projektarbete och resten av kursen också för den delen. Springa ute går dåligt, får kramp i magen varje gång och funderar på att inte ställa upp i Blodomloppet längre. Ja... jag kan fortsätta ett tag till. Ska sätta punkt för denna negativitet med en lista om våren...

Det negativa med våren:
Är det soligt ute måste det alltid blåsa kallt
Skavsår. Alltid. Spelar ingen roll om jag har haft skorna i 3 år.
Damm och grus överallt som gör skorna grå/bruna + att det är drygt
Alla kläder i garderoben känns mossiga. Nytt tack!
Till våren ska man vara fräsch och sminka sig lätt. Tack för att man fick hy som en 14-åring.
Pengabrist. Behöver jag utveckla den?!


Nytt porslin till sommaren...


image17Jag Älskar allt porslin från Jellybean serien. Så fort tårtfaten kom ut köpte jag det röda. Efter det har det blivit en stor röd skål och ett svart uppläggningsfat. Porslin som aldrig går ur tiden enligt mig. Men dom har ju så sjukt mycket fint. Nu till sommaren skulle jag vilja ha det rosa tårtfatet och en kupan att ha över det hela. Men nu är det dags för kvällskoppen och lite bra tv!!image18

Tips till en valborgsbuffé....



Nya Allt om mat var bra som vanligt. Tyckte spec. mycket om deras studentbuffé som jag tycker även skulle passa väldigt bra till Valborg.

Dryck: blanda granatäppeljuice med mousserande vin
Recept: Allt om mat festspecial 2008

image15

Potatissallad 10 pers:
1 kg små potatisar
350 g blomkål
olivolja
salt och peppar
Dela och rosta i ugnen i ca 30 min
150 g knaperstekt bacon
1 burk kronärtskockhjärtan
100 g körsbärstomater
100 g gröna oliver
½ burk pesto
50 g rucola
1 dl rostad lök
Skiva kronärtskockorna i mindre bitar, halvera tomaterna. Blanda samman med den kalla potatisen och blomkålen. Avsluta med att blanda i peston och tillsist roculan.
Recept: Allt om mat festspecial 2008


Ett annat tips när man vill bjuda många är att göra grillspett och sedan låta alla förse sig med det man gillar bäst! tex...
Lax, kyckling, räkor, grönsaker såsom körsbärstomater, zucchini, champinjoner, korvar (gärna starka), kött osv.

Sås:
Smula en fetaost
Hacka en halv kruka basilika
Hacka 5-10 soltorkade tomater
Blanda samman med en burk lätt creméfraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Recept: Kakan


Hur gott som helst till allt!

image16

Efterrätt:  Vit chokladmousse med kanderade nötter

4 port
1 vanlijstång
0,75 dl mjölk
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 msk smör
1 dl mandel
50 g valnötter
0,5 dl socker

Dela vaniljstången på längden och koka upp tillsammans med mjölken. Låt vaniljen ligga i mjölken och dra i ca 10 minuter för maximal smak. Ta ur vaniljstången. Finhacka chokladen och rör ner i den varma mjölken så att chokladen smälter. Låt chokladmjölken svalna. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i chokladblandningen. Häll över i en spritspåse och ställ in i kylen.

Smält smöret i en stekpanna, häll i nötterna och mata sedan i sockret lite i taget så att det smälter. Häll upp allt på ett smörpapper och låt svalna. Krossa eller hacka nötterna.

Varva nötter och spritsad chokladmousse i en form eller direkt i serveringskålar. Kyl moussen och ta fram strax före servering. Moussen kan med fördel göras dagen innan.

Recept: Tina Nordström. se www.svt.se


Finns lite för mycket gott att laga. Man borde vara många jämt och äta tillsammans. Sommar?
Nu ska jag ta och släpa mig till gymmet.

Lycka...



Titta vad som trillade ner i min brevlåda....

image14
Den är rosa och helt underbar. Tycker att de träffade helt rätt i layouten. Specialnummer med inriktning på desserter, bröllop och buffé. Helt enkelt det bästa man kan tänka sig just nu!
Håller redan på och går igenom när man kan få laga en buffe nästa gång. Martin fyller 27, jag 23, ingen examen osv. Tror midsommar blir nästa stora fest. Pratade med Sara igår och det ser ut som vi vänner kommer att fira midsommar tillsammans. Tror knappt det har hänt förr. Förhoppningsvis kommer vi även att vara ute i skärgården. Hihi. Dags att snart börja fila på antal gäster, dryck, mat, eftrerätt, kvällsvickning, aktiviteter osv. Lycka!

Nu ska jag ta och luncha. Blir en soppa bestående av kål, morötter, lök och köttfärs (jag har rensat kylen)

Ikväll kommer en närmare utvärdering av tidningen samt tips.


Strålande sol och datorhäng...


Suck. Sitter och skriver en sammanfattning om en rapport:

Hair mercury levels versus freshwater fish consumption in household members of Swedish angling societies
Byta?
Ute är det strålande sol. Spelar just nu ändå ingen roll, har ingen sol förr ens på eftermiddagen. Nä just ja, då har jag föreläsning och Allergen och allergier. Iofs tror jag att det kan bli rätt intressant. Bland det bästa med våren är att man får arkivera alla sina obekvämt tighta jeans och istället ha en fluffig kjol med ett par ballerinaskor.

Nu när jag känner att bloggen börjar komma igång ska jag bli bättra (=bra!) på att lägga ut kort från kameran också. Personlig blogg = egna kort.

301088-13

301088-9


vår umeå

Recension...


Igår var Ida, Anna, Jasmin och jag ute och åt middag på Norrlandsoperan, lyxbuffen för 200 kr.
Alltid roligt att få komma ut och äta. Tänkte eftersom jag äter en hel del ute så kan det vara roligt att dela med sig av sina erfarenheter.

+

Stor ljus lokal, många sittplatser men det gäller att boka innan!
Kul med buffé, alltid något som passa alla
God lax och oxfilén

-

Dyrt pris, 200 kr kändes väl tilltaget
Ingen dessert ingick, behöver jag säga mer än så?!
Inga överraskningar på buffén - potatis, sås, kött, sallad, snittar osv.
Varför all olja som varje rätt fick simma i?!

Summa: Helt okej. Du går inte därifrån hungrig men det saknades finess.


Nu ska jag ta och krypa ner i sängen för att läsa ut min bok, Busters öron. Mycket bra! Rekommenderas stark.


Fika dags...

Bättre sent än aldrig. Bella jobbade så då får man ses på kvällen och fika då istället. Sitter nu och kollar på svt där de visar alla schlagerlåtarna. Mycket konstigt. Favorit hittills är Israel. Har ni någon favorit?

Suttit och surfat runt på Martha Stewarts hemsida. Älskar allt det amerikanska där man kör på 100% och aldrig sätter en gräns när man bakar. Martha borde ge ut en svensk kokbok!
image6

Kalastider...

Mm... inom den närmaste 1½ månaden så fyller 6 av mina vänner år plus Martin och det betyder... KALAS!!
Jag älskar kalas, spec om jag får vara med och planera kalaset, bestämma fika/mat samt få vara med och laga det.
Lycka!
Hittade den här helt fantastiska tårtan...

image5



Jag älskar att tårtan är i flera våningar och marsipanen. Helt underbar! Men att få till det sådär snyggt med marsipan känns helt omöjligt! men ge mig! Baka tårta kurs nästa!

Nystart...


Bloggen rullar på igen. Funderat en längre tid på att ta upp den men tid och motivation har inte funnits.
Denna gång tänker jag satsa på att skriva mer om mitt största intresse... MAT!
Blir matlagningstips, bilder, bakning, recept, idéer, favoriter, tips osv. Men utöver det kommer jag skriva om vad som händer i mitt liv.

Har filat en helgen på en snygg  sida men det visade sig vara svårare än vad jag trodde. Så jag börjar såhär så får vi se hur det utvecklar sig...

RSS 2.0