Bakning för fulla muggar...


Hej och hå...

Nu är allt bak i stort sätt klart... självklart gick det inte smärtfritt. Pajdegen som skulle förgräddas blev utan kanter ett tag, dom sjönk ihop och jag svor. Tog ut den... puffade upp dom igen med en gaffel och stöttade upp dom med folie. Bra! Sedan till marängen... blev helt sjukt mycket maräng men mängderna stämde inte alls. Men den blev fin, rosa och fluffig tillslut. All maräng som blev över la jag i bullformar och dekorerade med silverkulor. Dom är i ugnen nu.. spännande. Pajen blev tillslut fin och om den är god visar sig senare ikväll.

Nu är det dags att fylla ett badkar med varmvatten och en massa skum...



 
Foto: TV4


Ingredienser


 

Mördeg:
300 g kallt smör
8  dl vetemjöl
1  dl florsocker
2  st ekologiska ägg
1  msk kallt vatten (om det behövs)
Lemon Curd:
9  st citroner
4.5  dl strösocker
 150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6  st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering
Hallonmaräng:
3  st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon


Gör så här

1. Mördeg:

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemon Curd:

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering:

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

Källa: www.recept.nu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0